Christopher Richard Wynne Nevinson: Returning to the Trenches, 1916

Από τη δίκη των χρυσοκάνθαρων.


Η ανακοίνωση της πρότασης από την Εισαγγελέα Α. Οικονόμου, στην δίκη της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, βρήκε πολύ κόσμο αγανακτισμένο. Προφανώς όχι μόνο όσους εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη με την "ανεξαρτησία και την τύφλα" της. Ακόμη κι εκείνοι που δεν περίμεναμε να ξεκαθαρίσει η πολιτική από αυτό το νεοναζιστικό εθνικιστικό κατασκεύασμα με δίκες, αγανακτούμε. 

Η εισαγγελέας Α. Οικονόμου εκτίμησε ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής. Διάφορες επιθέσεις (δολοφονικές η μη) εκτιμήθηκαν σαν μεμονωμένα περιστατικά ή σαν συγκρούσεις μεταξύ θερμοκέφαλων, η κατοχή όπλων από τα στελέχη της θεωρείται πλημμέλημα και, βέβαια, δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία της. Ο ίδιος ο γ.γ. Μιχαλολιάκος καταδίκασε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σαν γνήσιος "πολιτικός ανήρ" ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Τι άλλο θέλουμε πια; 

Κακώς αγανακτούμε όμως. Η ιστορία διδάσκει και θα έπρεπε να την παίρνουμε πιο σοβαρά. 
Μετά από αυτήν την εισήγηση φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να απαλλάξει τους δοσίλογους. Θα απάλλασσε και τον Ρουπακιά "λόγω βλακείας" αν ήταν νεαρότερος (και άρα θερμόαιμος και αφελής), όπως τότε με τις μαζικές αθωώσεις στις δίκες των ταγματασφαλιτών.

Το μόνο που θα μένει είναι το ελληνικό κράτος να κόψει και σύνταξη στα στελέχη της χα για τις "υπηρεσίες" τους στα δύσκολα χρόνια της κρίσης...

Ας έχουμε ωστόσο στο νου μας, ότι σε περίπτωση τελεσίδικης αθώωσης φυσικά θα καταβληθεί αναδρομικά η κρατική επιχορήγηση που είχε κοπεί για την χα από την Βουλή το 2013. Το σχετικό ποσό υπολογίζεται σε 8 εκ. ευρώ. 

Και τότε θα μπορούν κάμποσοι να πανηγυρίσουν τη νίκη της δικαιοσύνης, να ζητήσουν από τη χα σοβαρότητα και ίσως και συνεργασία στο όνομα της εθνικής συνοχής και του εθνικού συμφέροντος. Αυτοί μπορούν να καταλάβουν από εθνικούς λόγους. Εθνικοί επιτακτικοί λόγοι τους κινητοποιούν αυθόρμητα και μεμονωμένα να επιτίθενται σε στέκια, μαγαζιά, ψαράδικα κι άλλους εργασιακούς χώρους. Εθνικοί είναι κι οι λόγοι που θέλουν να καθαρισουν την χώρα από μετανάστες, πρόσφυγες, εβραίους, κομμουνιστές κι ότι μας "αλλοιώνει εθνικά". Κι οι χρυσοκάνθαροι θα πετούσαν αμέριμνοι και ξεπλυμένοι.

Είπαμε, η ιστορία διδάσκει...