Christopher Richard Wynne Nevinson: Returning to the Trenches, 1916

Τα συμφέροντα στο Κέντρο της Αθήνας

Είναι κάτι που φωνάζω πολλά χρόνια. 


Από το 2002 που έμαθα ότι ο ΟΚΑΝΑ ετοιμάζει τη μονάδα υποκατάστασης στην Σοφοκλεόυς. Η περιοχή τότε ήταν ήδη κέντρο συνεύρεσης διαφόρων κοινοτήτων, με διάφορα στέκια, στα οποία μαζεύονταν οι άνεργοι ξένοι κυρίως από την Ασία και την Αφρική . Η ναρκωτικοποίησή τους ήταν θέμα μηνών, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η συνηθισμένη πιάτσα της μεθαδόνης και, κυρίως, μετά την μετακόμιση της πιάτσας της Ομόνοιας στην πλατεία Θεάτρου, για τη μόστρα των Ολυμπιακών. 


Πιάτσα σημαίνει συσσώρευση γύρω από την περιοχή πολλών ανθρώπων, που δεν έχουν χρήματα και χρειάζονται απελπισμένα, κάθε λίγο και λιγάκι, νέα χρήματα για τη δόση τους. Η εγκληματικότητα είναι αυτονόητη: πρώτα το ρευστό, μετά οτιδήποτε πωλείται άμεσα (χρυσαφικά και συσκευές) και σε λίγα λεπτά. Η κλοπή, η μικρο-ληστεία του περαστικού ή του περίπτερου και τα σπασίματα αυτοκινήτων είναι χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας της πρέζας. Αυτονόητη επίσης είναι η βρωμιά: εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν ανάγκες, εκατοντάδες που κάνουν χρήση ή που περνούν στερητικά, δεκάδες άστεγοι που δεν απομακρύνονται ποτέ και οικειοποιούνται γωνιές, στοές κι εγκαταλειμμένα κτίρια.


Δεν πιστεύω σε σενάρια συνωμοσίας - μάλλον πρόκειται για μία ακόμη μνημειώδη βλακεία πολιτικών ηγετίσκων, που δεν μπορούν να σχεδιάσουν ούτε το αυριανό τους γεύμα, χωρίς να βρεθούν προ εκπλήξεως. Ωστόσο είναι σίγουρο πως, όπως κάποιοι σπεύδουν να καρπωθούν κέρδη από την πρέζα, έτσι και κάποιοι έχουν πολλά συμφέροντα από την μαζική απαξίωση του Κέντρου. Κυρίως αυτοί που μπορούν να αποκτήσουν μαζικά ακίνητα...


Και έρχεται και η απάντηση περί συμφερόντων από τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αμέσως μετά από μια δολοφονία: πλήθος κινήτρων σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεμονωμένους επιχειρηματίες στο κέντρο για να αναπτύξουν αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται στο 3%, ευνοώντας την αγορά υποβαθμισμένης ακίνητης περιουσίας με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για τον αγοραστή. Επίσης, αποφασίζεται η μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών έως τις 31/12/13 κατά 50% για τους ισόγειους χώρους (βλ. καταστήματα) και κατά 30% για τους ορόφους και υπόγειους χώρους.